Massagens välgörande effekter för vår hälsa

Massage är en metod som vi använt ända sedan 100-talet där den då användes i Kina för att hjälpa den dåvarande kejsaren med hans huvudvärk och hjärtbesvär. Ordet som sådant härstammar från både grekiskans och arabiskan och betyder ungefär ”knåda, gnida, trycka”. Bland orienter är metoden än idag en stor del av deras badkultur med den turkiska hamam. De olika typer av massager som kan utföras idag är otaliga, och det rör sig om alla tänkbara utgreningar så som energimassage, fibromassage, revolving, pesselmassage, bindvävsmassage, nurumassage, taktil massage, tantramassage, thaimassage, setaimassage, spädbarnsmassage m.fl.

massage

Effekter för hälsan
Vi är väl medvetna om massagens välgörande effekter för vår hälsa, men har ni koll på exakt hur många olika delar av vår hälsa som påverkas av en massage? Vi tänkte gå igenom ett axplock av alla de olika fördelar som finns med att boka in dig själv eller dig och din käresta på en massagebehandling.

 • Positiv effekt på blodcirkulationen
  Massage gör att våra kapillärer utvidgas och som ett resultat av det så får vi en ökad blodgenomströmning. En djupare massage kan även öka på hjärtats slagvolym. Det ger dessutom en bättre elasticitet i sina muskler, vilket gör att de enklare kan vila och återhämta sig.
 • Ökad lymfcirkulation
  Genom att använda ett visst grepp under massagen kan man via vener och lymfkärlen i kroppen transportera bort ansamlingar av vätskor, något som är bra att göra om man t.ex. har fått en bristning i en muskel eller råkat stuka något.
 • Bättre läkning
  Även om massage inte direkt har någon läkande effekt på benvävnaden så hjälper det indirekt genom att en ökad blodcirkulation får läkningen av en fraktur att gå i positiv riktning.
 • Sänker blodtrycket
  Forskning gjord i USA visar också att massage har en positiv inverkan på ett högt blodtryck, genom att man kan få ner det på en normal nivå.
 • Bättre immunförsvar
  Om man har lite för lätt att bli sjuk så är massage ett bra sätt att öka din motståndskraft mot infektioner i kroppen genom att massagen ökar antalet lymfocyter i kroppen, alltså de vita blodkropparna, som utgör den största delen av immunförsvaret – åtminstone det adaptiva.

Det finns ännu fler positiva effekter att nämna, men vi vill också betona att det likväl kan handla om att ”man bara vill ha en härlig stund”.