En extra trygghet

Vi tänkte ta tillfället i akt och slå ett slag för larm till hemmet. Det är ju en sådan sak som man kanske främst tänker på när man kommer i kontakt med någon som har blivit utsatt för inbrott, men som man egentligen borde se till att skaffa så fort som möjligt.

Ett larm innebär extra trygghet hemma. Även om det inte är någon garanti för att man inte ska bli utsatt för inbrott eller inbrottsförsök så ger det definitivt en ökad säkerhet. Och det gäller då främst om man har ett larm som är kopplat till en larmcentral, alltså där det finns någon som rent fysiskt kan åka ut och kontrollera när det larmar. Vissa larm är bara till för ren skrämsel, alltså att det låter, och det kan förstås också avskräcka. Men det finns ingen som har som uppgift att hindra tjuven då utan det är bara att hoppas att själva larmandet i sig räcker.

Vill man skaffa ett larm så kan man googla efter exempelvis ”larm Falun” eller var man nu bor, så brukar man hitta sina lokala alternativ.

Andra saker man kan göra
Det finns förstås också många andra saker man kan och bör göra för att försöka skydda sig mot inbrott. En klassisk sak är ju att ha timer på lampor så att det inte är helt mörkt när man är bortrest. Då syns det ju direkt att ingen är hemma. Att hjälpas åt bland grannar är också bra. Man kan ta hand om varandras post när man är borta, så att tjuven inte ser en fylld postlåda, och man kan till exempel skotta gården på vintern, göra fotsteg i snön och kanske flytta runt på saker i trädgården ibland. Det ska helt enkelt se ut som att någon bor i huset.

Sedan finns det ju också rent praktiska saker som kan förhindra inbrott, som att ha bra lås på fönster och dörrar, och att installera rörelsestyrda lampor som lyser med starkt sken när någon till exempel rör sig på gården när det är mörkt.