Det yttre kan visa det inre

Att gifta sig är ingen liten sak. En del gör det bara en gång i livet, många två, några tre och ett fåtal fler gånger än så. Det är alltså ingenting som sker varje dag, eller ens varje år. Det är en ceremoni som många av oss tar på stort allvar, och det är det ingen ting fel med. Även om vi hävdar att insidan betyder mer än utsidan så betyder det inte att utsidan (ceremonierna runt ett bröllop) är oviktiga, eller att de inte påverkar insidan. Den yttre ceremonin bekräftar ett inre förhållande, kan man säga, och visar upp det för världen.

Hjälp för minnet
Och även om man bär med sig minnet av ceremonin livet igenom, så är det ändå naturligt att man vill dokumentera det hela med foton, exempelvis för att visa upp för framtida barn och barnbarn. Kanske också även för att själv lättare minnas, för även om man tror att ett bröllop är någonting som man kommer att minas livet ut så är det ju så att minnet bleknar med tiden för de flesta, och fotografier hjälper då till att hålla minnet levande. Bröllopsfotografering är en svår konstart, där det är ett absolut krav att det blir rätt, eftersom det finns begränsade möjligheter till omtagningar.

Bröllopsfotografering är en riktig konstart, där det är viktigt att fotografen verkligen förstår det par som ska fotograferas – alla bröllopspar är unika, vilket kan låta som en kliché men inte blir mindre sant för den sakens skull. Exempelvis bröllopsfotografen Sonia Jansson skapar en unik uppsättning bilder, anpassade efter bröllopsparets önskemål. En uppsättning bilder som då inte bara blir ett minne från den stora dagen, utan lika väl kan ses som konstverk på egen hand, där även den som inte känner bröllopsparet i fråga kan se att det finns någonting mycket speciellt där, något som en bra bröllopsfotograf vet att ta fram.