Därför tjänar du på att välja ekologiskt

Idag ser vi på allt fler ställen att allt det vi tidigare har handlat nu finns i två varianter. Original, eller ekologiskt. Det ekologiska valet brukar ofta kosta en slant extra och många undviker kanske därför det. Men det brukar dölja sig en okunskap bakom också, eftersom de som vet vad ekologiska produkter gör för skillnad – de väljer ofta det dyrare alternativet utan att tveka.

Tips på produkter och varor som är kloka att välja ekologiskt

 • Kaffet
  Det finns otaligt många kaffeplantager som använder bekämpningsmedel som är rentav giftiga för såväl naturen och djuren som för människor. Att byta till ekologiskt här gör stor skillnad.
 • Dina mejeriprodukter
  Byt ut mjölk, smör, ost och ägg till ekologiskt. Det gör stor skillnad både för de svenska bönderna som det gör för andra delar i världen också. På så sätt får vi friskare vatten med färre kemikalier. Vi ser även till att våra fåglar och blommor trivs bättre.
 • Smink och hudvårdsprodukter
  Du använder det dagligen på din hy utan att reflektera över vad du egentligen utsätter dig själv för. Idag finns ett stort utbud med bra ekologiska produkter för både smink- och hudvård, spana in exempelvis www.finamig.se som erbjuder detta till riktigt bra priser.
 • Frukt & grönt
  Frukt är hårt besprutat, och allra värst är det för bananerna och vindruvorna. De bekämpningsmedel som används på dessa plantager kan ge både arbetarna och deras barn ordentliga nervskador. När man gjorde ett stickprov på ett paket vindruvor i en butik hittade man rester av 20 olika bekämpningsmedel. Ja, du läste rätt. 20 stycken!
 • Kött & potatis
  Ekologiskt kött gör extremt stor nytta för våra djur här i världen som undkommer hemska öden och får leva ett mycket bättre och gladare liv. Dessutom ger det stora miljöfördelar. Och vill du dra det snäppet längre är det lika bra att sluta äta kött på en gång. Det är ännu mer ekologiskt.

Potatisen är också något du med fördel hellre kan välja ekologiskt av. De svenska vatten vi har är hårt besprutade och det är mycket gifter i omlopp i vår svenska natur. Genom att välja ekologisk potatis hjälper du till att minska den spridningen. Och du! Värst är det med King Edward. Undvik den!